Back Nahajate se: Domov Blog Nikjer v Evropi ni popolne pravne enakosti za LGBT

Nikjer v Evropi ni popolne pravne enakosti za LGBT

ILGA-Europe_Rainbow_Map_side_AEvropska zveza lezbičnih in gejevskih organizacij ILGA - Europe je danes v Bruslju ob  prisotnosti evropske komisarke za notranje zadeve Cecilie Malmström, predstavnic in predstavnikov Združenih narodov, nevladnih organizacij in LGBT aktivistk in akivistov iz Vzhodne Evrope predstavila svoj prvi Letni pregled stanja človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb v Evropi leta 2011. Ob bližajočem se mednarodnem dnevu boja proti homofobiji in transfobiji pa so predstavili tudi t. i. Mavrični zemljevid.

Letni pregled in Mavrični zemljevid podajata celostno podobo trenutnega stanja človekovih pravic LGBT oseb po vsej Evropi. Pri čemer ponuja Mavrični zemljevid shematski pregled ravni pravne enakosti s pomočjo sistema točkovanja, Letni pregled pa podrobnejši pogled v razvoj političnega in socialnega dogajanja, ki prispeva k napredovanju pravne in socialne enakosti istospolno usmerjenih v 49 državah regije.

»S pravnega stališča Mavrični zemljevid kaže, da nobena od evropskih držav ne omogoča popolne pravne enakosti za LGBT osebe. Preprosto dejstvo ostaja: v povprečju ostaja raven zagotavljanja pravne enakosti zelo nizka v večini držav,« so v sporočilu za javnost zapisali pri ILGA Europe.

Države, ki so pri točkovanju spoštovanja temeljnih pravic in svoboščin istospolno usmerjenih (upoštevali so 42 kriterijev) zbrale največ točk so: Velika Britanija (21 od 30), Nemčija in Španija (20), Švedska (18) in Belgija (17). 10 držav je pristalo v t. i. negativni coni, in sicer: Moldavija in Rusija (-4,5), Armenija, Azerbajdžan, Makedonija in Ukrajina (-4), Monako, San Marino in Turičija (-3), Belorusija in Lihtenštajn (-1).

Slovenija se je v Mavričnem zemljevidu z 9 točkami uvrstila na sredino lestvice, skupaj z Irsko, Češko, Slovaško in Dansko. Pred njo so 3 sosednje države: Hrvaška (10), Avstrija (12) in Madžarska (14), Italija pa z 2 točkama ostaja na repu Evrope, skupaj s Poljsko, Estonijo, Grčijo in Kosovim. V slovenskem poglavju Letnega pregleda so dokumentirani primeri zavrnjenga azila dvema gejema iz Kosova, sovražni transparent na nogometni tekmi v Stožicah, homofobni napadi na italijanskega gejevskega aktivista, britanskega geja/policista, Cafe Open v Ljubljani, verbalno nasilje nad gejevskim parom v Kopru, diskriminacija na osnovi zdravstvene diagnoze HIV v Ljubljani in referendum o Družinskem zakoniku.

Sporočilo za javnost ILGA - Europe >>>

Letni pregled stanja človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb v Evropi leta 2011 >>>

Mavrični zemljevid >>>

Poglavja poročila po državah >>>

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Komentarji   

 
0 #7 Jupito 03:18 19-05-2012
Kje je pa zdaj ona bahusarca, ki je nekaj trolala po tem blogu? Upam, da se ni zastrupila z metanolom...
Citat
 
 
0 #6 Polona 10:54 17-05-2012
Morda so se zmotili le pri grafičnem prikazu in so pač pozabili narisati eno pikico.
Citat
 
 
0 #5 Peter 19:43 16-05-2012
Polona, prav imaš. Številko točk za Slovenijo bi moral imeti 8 točk. :(
Citat
 
 
0 #4 Polona 17:01 16-05-2012
No, sej nekaterim lahko zaostajanje za Hrvaško pomeni motivacijo, da jih prehitimo, ker ma ja, da ne morejo biti Hrvati pred nami.

Sicer pa gledam indekse po državah. Če sem prav preštela in razumem seštevanje in odštevanje pravilno, imamo 10 točk in 2 minus točke. Torej bi moral biti rezultat za Slovenijo 8 in ne 9 točk.
Citat
 
 
0 #3 TineB 01:37 16-05-2012
Kolikor je meni znano, nova HR vlada ne namerava zakonske zveze omogočiti homo parom.

Zakonsk a zveza bo še vedno le za hetero pare - in bo urejena v novem Družinskem zakoniku, ki je na HR v pripravi. Pravice homo parov pa bodo uredili v Zakonu o registriranem partnerstvu in bodo identične pravicam hetero parom - z izjemo posvojitve otrok. Mogoče bodo dovolili le posvojitev biološkega otroka partnerja - to še ni povsem odločeno.

Torej je zadeva zelo podobna ureditvi, kot jo je naš DZak prinašal. Le da bo na HR to v dveh ločenih zakonih urejeno.
Citat
 
 
0 #2 Roman 22:53 15-05-2012
Ja. In pravkar so napovedali sprejetje zakona po vzoru Španije - ali nekaj takega. Umrem od smeha, če bo Hrvaška pred nami izenačila hetero in homo. In se do konca življenja v obraz smejim vseh prekletim nacionalistom. :)
Citat
 
 
0 #1 Polona 19:30 15-05-2012
Hrvaška pred nami?!?!
Citat
 

TUBA

narobe tube-1

FEJSIČ

narobe facebook copy

IŠJU

narobe issue copy

PRAV

legebitra copy copy copy

IZDAJATELJ

legebitradrugu copy